مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا روز 24 ژوئن (سوم تیر) حضور خود به مدت یک سال کامل مریخی را روی سیاره سرخ تکمیل کرد.

                      

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از  ایسنا، سال مریخی دارای 687 روز زمینی است.

طی این سال، هدف اصلی ماموریت کاوشگر مزبور مبنی بر تعیین‌کردن این که آیا مریخ زمانی شرایط محیطی مطلوب برای حیات میکروبی را داشته است یا خیر، با موفقیت محقق شد. همچنین، یکی از نخستین یافته‌های مهم پس از فرود کنجکاوی روی مریخ در ماه اوت سال 2012، شناسایی نوعی بستر رود باستانی در محل فرودش بود.

 

افزون بر این، کنجکاوی در ناحیه‌ای موسوم به «خلیج یلونایف» به یکی از اهداف مهمش مبنی بر این که آیا دهانه برخورد گیل برای اشکال ساده حیات، زیست‌پذیر بوده یا خیر، دست یافت. پاسخ مریخ‌نورد به این پرسش پس از تحلیل‌ نمونه‌هایی از این مکان مثبت بود.

 

بر اساس اطلاعات مخابره‌شده، این دهانه برخورد زمانی بستر دریاچه‌ای با آب ملایم بوده است. علاوه بر این، وجود نوعی منبع انرژی شیمیایی که تعدادی از میکروب‌های زمینی از آن بهره می‌برند، در این ناحیه مخابره شد.

 

از دیگر یافته‌های مهم کنجکاوی طی نخستین سال مریخی‌اش، ارزیابی سطوح تشعشع طبیعی حین پرواز آن بر فراز مریخ و همچنین سطح این سیاره بود که سرنخ‌هایی جهت طراحی حفاظتی مورد نیاز برای ماموریت‌های انسانی به مریخ را در اختیار گذاشت.

 

کاوشگر کنجکاوی همچنین قادر به ارزیابی عمر یک صخره روی مریخ و تعیین این موضوع شد که این صخره چه مدت در معرض تابشهای خطرناک بوده است. این نکته دیدگاه‌هایی را برای سنجیدن سرعت زوال ترکیبات آلی در صخره‌ها و خاک‌های مریخ ارائه داد.



تاريخ : سه شنبه 10 تير 1393برچسب:, | 21:37 | نویسنده : م.محمودي فر |

 

محققان ناسا قصد دارند با استفاده از یک رآکتور زیستی، ادرار فضانوردان را به یک منبع انرژی جدید تبدیل کنند.

                         

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، با کاهش ذخیره آب در مأموریت‌های فضایی، امکان استفاده از ادرار فضانوردان و پردازش آن برای تولید آب آشامیدنی وجود دارد.

 

محققان دانشگاه پورتوریکو در همکاری مشترک با محققان مرکز تحقیقات فضایی ایمز (Ames) ناسا، رویکرد جدیدی را برای استفاده از ادرار فضانوردان ابداع کرده‌اند.

 

در این روش از فرآیندی موسوم به اسمز پیش‌رونده (forward osmosis) برای هیدرولیز اوره از ادرار استفاده شده و اوره با استفاده از یک رآکتور آنزیمی به آمونیاک تبدیل می‌شود.

 

سپس آمونیاک به صورت الکتروشیمیایی اکسید شده و برای تولیدالکترون‌ها و نیتروژن‌های مولکولی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

این سیستم قادر به حذف 80 درصد از کربن‌های آلی از ادرار و تبدیل 86 درصد اوره به آمونیاک است.

 

سیستم الکتروشیمیایی رآکتور زیستی جدید اوره می‌تواند بر روی زمین در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب با مقادیر بالای اوره یا آمونیاک نیز مورد استفاده قرار گیرد.

 

نتایج این مطالعه در مجله ACS Sustainable Chemistry & Engineering منتشر شده است.



تاريخ : جمعه 26 ارديبهشت 1393برچسب:, | 11:56 | نویسنده : م.محمودي فر |

 

روسیه در اعتراض به تحریم‌های اعمال شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا در مناقشه با اوکراین، درخواست آمریکا برای استفاده از ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) پس از سال 2020 را قبول نخواهد کرد.

                  

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) بطور مشترک توسط روسیه و آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما از سال 2011 و همزمان با بازنشسته شدن برنامه شاتل فضایی ناسا، تنها راه رسیدن فضانوردان آمریکایی به ایستگاه، استفاده از کپسول فضایی سایوز روسیه است.

 

آمریکا برای فرستادن هر فضانورد به ایستگاه فضایی، 60 میلیون دلار به روسیه پرداخت می‌کند و قصد دارد که این برنامه را تا سال 2024 ادامه دهد.

 

اما با افزایش تنش‌های سیاسی بین روسیه و آمریکا در خصوص جزیره کریمه اوکراین، روسیه از توقف دسترسی آمریکا به ایستگاه فضایی از سال 2020 به بعد خبر داد.

 

«دیمیتری روگوزین» معاون نخست‌وزیر روسیه اعلام کرد: بخش روسی ایستگاه فضایی بین‌المللی بصورت مستقل قابل استفاده است، اما آمریکا – بدون کمک روسیه – قادر به استفاده از بخش اختصاصی خود نیست.

 

این اقدام روسیه پس از تصمیم ناسا مبنی بر قطع تمامی روابط با محققان فضایی روسیه صورت گرفت؛ با این حال برخی منتقدان این حرکت را اقدامی از سوی ناسا برای دریافت بودجه بیشتر از دولت فدرال عنوان می‌کنند.

 

معاون نخست‌وزیر روسیه پیش از این عنوان کرده بود که آمریکا می‌تواند از این به بعد از ترامپولین (تشک جَستانه) برای فرستادن فضانوردان خود به ایستگاه فضایی بین‌المللی استفاده کند.

 

روسیه همچنین خرید موتورهای موشک روسیه توسط آمریکا را ممنوع کرد؛ این موتورهای موشک برای پرتاب ماهواره‌های نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرند.



تاريخ : پنج شنبه 25 ارديبهشت 1393برچسب:, | 22:33 | نویسنده : م.محمودي فر |

 

ناسا فیلم ویدئویی جدیدی را منتشر کرده است که در آن حفره‌ای عظیم بر سطح خورشید قابل مشاهده است.

                   

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، این حفره عظیم به شکل یک مربع با چرخش خورشید بوضوح قابل مشاهده است؛ ناسا این فیلم ویدئویی را در روزهای پنجم تا هفتم مه (15 تا 17 اردیبهشت) تهیه کرده است.

 

به گفته محققان ناسا، یک دلیل ساده برای این اثر وجود دارد که به نام حفره تاجی (coronal hole) شناخته می‌شود؛ حفره تاجی اغلب به شکل مربع دیده شده و محلی است که بادهای پرسرعت خورشیدی را به فضا می فرستد.

 

حفره تاجی در طیف نوری ماوراء بنفش شدید، تیره دیده می‌شود، چراکه ماده کمتری در این طول موج منتشر می‌شود.

 

در این فیلم ویدئویی همچنین الگوی نور سوسو زننده‌ای درون حفره تاجی قابل مشاهده است که در اثر رشته‌های پلاسما ایجاد شده‌اند.

 

حفره تاجی در جنوبی‌ترین بخش خورشید واقع شده است و به همین علت شانس رسیدن طوفان‌های خروشیدی به زمین بسیار کم است.

 

ناسا اوایل سال جاری میلادی بهترین تصویر را از یک فوران عظیم خورشیدی در کلاس X تهیه کرد؛ در این تصویر، فوران مواد تا ارتفاع 1046 کیلومتر بالاتر از سطح خورشید دیده می‌شود.

 

فوران خورشیدی 24 مارس 2014 با استفاده از 4 تلسکوپ فضایی شامل طیف‌نگار تصویربرداری منطقه رابط (IRIS)،‌ رصدخانه دینامیک خورشیدی (SDO) و تلسکوپ تصویربرداری طیف‌سنج انرژی خورشید (Rhessi) متعلق به ناسا و تلسکوپ Hindo آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن و رصدخانه زمینی Dunn Solar در نیومکزیکو رصد شد.



تاريخ : پنج شنبه 25 ارديبهشت 1393برچسب:, | 22:21 | نویسنده : م.محمودي فر |

 

سه خدمه ایستگاه بین‌المللی فضایی با موفقیت به زمین بازگشتند و به ماموریت مداری شش ماهه خود پایان دادند.

                     

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، کپسول روسی سایوز که حامل ریک ماستارچیو، فضانورد ناسا، کویچی واکاتای ژاپنی و میخائیل تیورین، کیهان‌نورد روسی بود، امروز (چهارشنبه) ساعت 7:58 صبح به وقت محلی قزاقستان، در این کشور فرود‌ آمد.

 

موشک سایوز سه ساعت و نیم پیش از فرود، در حالی که هم ایستگاه و هم کپسول بر فراز مغولستان بودند، از ایستگاه فضایی جدا شد و به ماموریت Expedition 39 پایان داد.

 

سه مسافر آن در هفتم نوامبر سال 2013 وارد ایستگاه بین‌المللی شده بودند. واکاتا، ماستراچیو و تیورین در 188 روز حضورشان در فضا 3000 بار حول زمین چرخیدند و بیش از 127 میلیون کیلومتر را پیمودند.

 

سه فضانورد دیگر به نام‌های راید وایزمن از ناسا، ماکس سورائف کیهان‌نورد روس و الکساندر گرست از آژانس فضایی اروپا در تاریخ 28 ماه مه (هفتم خرداد) از مرکز فضایی بایکونور قزاقستان عازم ایستگاه بین‌المللی می‌شوند.



تاريخ : پنج شنبه 25 ارديبهشت 1393برچسب:, | 22:12 | نویسنده : م.محمودي فر |

 

مشاهده ایستگاه فضایی بین‌المللی از زمین، کار ساده‌ای نیست؛ زیرا این سازه به اندازه یک زمین فوتبال، در ارتفاع 420 کیلومتری، مدارگردی می‌کند.

              

به گزارش كلبه نجوم 2  به نقل از ایسنا ، زمانی که فرد به آسمان خیره می‌شود، ایستگاه به اندازه یک ستاره دوردست کوچک به نظر می‌رسد؛ اما «اندی اسمیت» عکاس، تصاویر زیبایی را شکار کرده که عبور ایستگاه فضایی از مقابل ماه طی مدارگردی‌اش حول زمین را به نمایش می‌گذارد.

 

در مقایسه با ماه، این ایستگاه مانند سنگی به نظر می‌رسد که به آسمان پرتاب شده است.

 

عرض این سازه 109 متر، طول آن 72.8 متر و ارتفاع آن 20 متر است و در مقایسه، شعاع ماه 1737 کیلومتر است که 0.273 برابر زمین است؛ با در نظر گرفتن این اندازه‌ها، مشاهده ایستگاه صحنه‌ای باورنکردنی است.



تاريخ : سه شنبه 2 ارديبهشت 1393برچسب:, | 17:54 | نویسنده : م.محمودي فر |

دانشمندان یک ردیاب را در جو خورشید برای رهگیری جریان ماده متحرک در زیر سطح این ستاره کشف کرده‌اند.

                

به گزارش كلبه نجوم 2به نقل از ایسنا، تحقیقات جدید از داده‌های «رصدخانه دینامیک خورشیدی» (SDO) ناسا برای رهگیری نقاط شفاف جو خورشید و مشخصه‌های منحصر‌بفرد مغناطیسی روی سطح آن استفاده می‌کند و نتایج حاصله شیوه‌ای را برای کنکاش اعماق خورشید بسیار سریع‌تر از روش‌های کنونی، ارائه داده است.

 

این روش دریچه‌ای را به سوی نقشه‌برداری نزدیک به زمان واقعی از درون خورشید باز می‌کند؛ درون خورشید بر طیف وسیعی از رویدادها روی این ستاره از چرخه لکه‌های خورشیدی 22 ساله‌اش گرفته تا انفجارات مکرر نور اشعه ایکس موسوم به «جرقه‌های خورشیدی» اثرگذار است.

 

دانشمندان نشانگری از این فعالیت عمیق را یافته‌اند که دریچه‌ای برای واردشدن به درون آن بوده و در این شیوه، دیگر به ماه‌ها داده برای کنکاش این ناحیه نیازی نخواهند بود.

 

تحقیقات جدید بر خلاف مطالعات پیشین، به جای رهگیری امواج لرزه‌ای، درون خورشید را با استفاده از «تصویرگر مغناطیسی Helioseismic» کاوش می‌کند که این تصویرگر روی «رصدخانه دینامیک خورشیدی» ناسا نصب است؛ این سامانه از میادین مغناطیسی پویایی که در درون و اطراف خورشید وجود دارند، نقشه‌برداری می‌کند.

 

جزئیات این دستاورد علمی در مجله Astrophysical منتشر شد.



تاريخ : سه شنبه 2 ارديبهشت 1393برچسب:, | 17:41 | نویسنده : م.محمودي فر |

  

کارشناسان فضایی اروپایی به تازگی رباتی به اندازه یخچال را از خواب بیدار کرده‌اند که برای نخستین فرود فضایی روی یک دنباله‌دار طراحی شده است.

                        

          

به گزارش  كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، این فرودگر 100 کیلوگرمی پس از سه سال خواب فضایی عمیق در روز جمعه (هفتم فروردین) دوباره بیدار شده است.

 

«مرکز ملی مطالعات فضایی» (CNES) فرانسه در پاریس اعلام کرد فضاپیمای Philae تماس خود را با زمین از سر گرفته و سیگنال اولیه‌ای طی یک ماموریت کنترل در کلن آلمان نیز از آن دریافت شده است.

 

فرودگر مزبور در این سیگنال اعلام کرد: کنترلرهای من می‌گویند که من پس از 39 ماه خواب زمستانی در شرایط خوبی به سر می‌برم و نرم‌افزار جدیدم نیز به طور کامل آپلود شده است؛ اکنون اندکی استراحت می‌کنم و به زودی با شما صحبت خواهم کرد.

 

این فرودگر بر عرشه کاوشگر بدون سرنشین «روزتا» مسافرت می‌کند؛ این کاوشگر تابستان آینده ملاقاتی تاریخی را با دنباله‌دار 67P/Churyumov-Gerasimenko صورت خواهد داد که در فاصله 650 میلیون کیلومتری از زمین قرار دارد.

 



تاريخ : چهار شنبه 13 فروردين 1393برچسب:, | 21:10 | نویسنده : م.محمودي فر |

         

«جک کینسلر» از محققان ناسا و ناجی ایستگاه فضایی Skylab در سن 94 سالگی درگذشت.

             

به گزارش كلبه نجوم 2 به نقل از ایسنا ، «کینسلر» مدیر مرکز خدمات فنی در مرکز فضایی لیندون جانسون ناسا، ناجی ایستگاه فضایی 2.5 میلیارد دلاری آمریکا محسوب می‌شود.

 

ایستگاه فضایی Skylab در زمان پرتاب در سال 1973 میلادی، سپر حرارتی خود را از دست داد و به همین علت برنامه ارسال خدمه ایستگاه به تأخیر افتاد.

 

اغلب راه‌حل‌های ارائه شده توسط محققان ناسا شامل پیاده‌روی خطرناک فضایی بود، اما «کینسلر» طرحی را پیشنهاد کرد که امکان ترمیم بخش صدمه دیده از داخل ایستگاه را فراهم می‌کرد.

 

در این طرح چتر بزرگی ساخته شده که در مکان صدمه دیده سپر حرارتی قرار می‌گرفت.

 

ناسا در مدت شش روز، نمونه دقیقی از طرح «کینسلر» طراحی و به فضا ارسال کرد که امکان اقامت 28 روزه فضانوردان در ایستگاه و مأموریت‌های بعدی را فراهم کرد.

 

«کینسلر» همچنین طراح شش پرچم و پلاکی بود که توسط فضانوردان آمریکایی بر روی ماه نصب شد.

 

ایستگاه فضایی Skylab در 14 مه سال 1973 میلادی توسط موشک Saturn V به فضا پرتاب شد؛ نخستین ایستگاه فضایی پیش از ایستگاه‌های فضایی «میر» و ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) برای اقامت طولانی مدت فضانوردان در مدار زمین طراحی شده بود.

 

در طی سال‌های 1973 و 1974 میلادی، این ایستگاه میزبان سه مأموریت سرنشین‌دار بود که طی آن سه گروه از فضانوردان بمدت 28، 59 و 84 روز در مدار زمین به انجام تحقیقات پرداختند.



تاريخ : سه شنبه 27 اسفند 1392برچسب:ناجی ایستگاه فضایی, | 12:44 | نویسنده : م.محمودي فر |
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 10 صفحه بعد